Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΣΤΗΝ ΟΑΣΗ ΦΑΡΑΝ ΣΙΝΑ- ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ


Ιερά Μονοπάτια. Σινά. Sinai. Sacred Footpaths


Ιερά Μονοπάτια. Σινά. Sinai. Sacred Footpaths


08-04-2015 ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ


Στην κορυφή της Αγίας Αικατερίνης και στους Βεδουίνους του Σινά

 



Πότε στ’ αλήθεια πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε, που με τον φίλο Χρήστο Χουλιόπουλο, και οδηγώντας το αυτοκίνητό μου, μέσω Ισραήλ, διασχίσαμε την ατέλειωτη μα πανέμορφη έρημο του Σινά, φθάνοντας στο πανάρχαιο μνημείο της Ορθοδοξίας στη Μονή Αγίας Αικατερίνης.
Στα “Χανιώτικα νέα”, πριν λίγα χρόνια, είχα περιγράψει την αλησμόνητη ανάμνηση από τη γιορτή τής Αγίας Αικατερίνης, που είχαμε την ευτυχία να είμεθα εκεί αλλά σήμερα θα πιάσουμε τα… βουνά. Το υψηλότερο όρος είναι αυτό όπου, μετά από όραμα βρέθηκε, το ιερό σκήνωμα της Αγίας Αικατερίνης όπου το είχαν μεταφέρει Αγγελοι και που από τότε έχει λάβει και το όνομά της.
Υψώνεται πάνω από την έρημο 2.637μ. και για να ανέβεις ως εκεί με πεντάωρη πεζοπορία χρειάζεται να λάβεις άδεια από τον αστυνομικό σταθμό του κοντινού χωριού Κατερίνα, όχι για άλλο λόγο αλλά για να καταβάλεις το σχετικό μπαξίσι!! Το κεραμοσκέπαστο εκκλησάκι στην κορυφή, αφιερωμένο στη χάρη Της, είναι ένα σημείο απ’ όπου η θέα είναι απέραντη, ίσως και πάνω από 100 χλμ., προς τις άλλες κορυφές και την έρημο.
Σε έναν βράχο της ο Νίκος Καζαντζάκης, και ο φίλος του Ταλμούχος, έχουν χαράξει τα ονόματά τους, όταν το 1927 έφτασαν ως εκεί. Στην άλλη κορυφή, την πλέον προσιτή και επισκέψιμη, αυτήν του Μωυσή ή του Δεκάλογου (Τζεμπέλ Μουσά), στα 2.285μ., φθάνουν οι περισσότεροι προσκυνητές από την Ελλάδα μα και από τα πέρατα της γης. Αν θελήσεις να φτάσεις στην κορυφή, όχι από το φαρδύ μονοπάτι, αλλά από τα λαξευμένα σκαλιά θα χρειαστείς να ανέβεις 3.700 απ’ αυτά.
Απέναντι, υπάρχει το συγκρότημα της κορυφής της Αγίας Επιστήμης σε υψόμετρο 2.000μ., όπου το ασκητήριο Γαλακτίωνος και Επιστήμης, του ζεύγους ασκητών από τη Θεσ/νίκη, που έφθασαν εδώ, νομίζω τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Εδώ ασκήτευσε για ένα διάστημα και ο Αγιος Παΐσιος. Την περίοδο εκείνη εκατοντάδες χριστιανοί ξεκινούσαν για να το φτάσουν ως εδώ και να ασκητεύσουν αλλά έφθαναν λίγοι, όσοι δεν τελείωναν κατά την σκληρή πεζοπορία μηνών ή δεν φονεύονταν από ληστές.
Στα 60 χλμ. οδικώς από τη Μονή και πάνω από το γυναικείο μοναστήρι της κατάφυτης από φοίνικες όασης Φαράν, ορθώνεται το μεγάλο ορεινό συγκρότημα Σερμπάλ στα 2.052μ., με αμέτρητες γυμνές κακοτράχαλες κορυφές, κάποιες απ’ αυτές απάτητες. Ανάμεσα στις κορυφές που αναφέρθηκα μα και σε ολόκληρη την έκταση της ερήμου, διαβιούν από τα παλιά χρόνια χιλιάδες Βεδουίνοι.
Διέμεναν σε τέντες τις πιο πολλές φορές, ούτε καν σε κλειστές σκηνές, και είχαν και ακόμη έχουν μερικοί, μια πολύ σκληρή ζωή, εξαιτίας της οποίας σπανίως ξεπερνούσαν τα 40 χρόνια ηλικίας. Με θερμοκρασίες τη νύχτα γύρω στο μηδέν και την ημέρα 40 βαθμούς, καταλαβαίνει ο καθένας ότι αυτές οι συνθήκες είναι θανάσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι Βεδουίνοι, όμως, είχαν τις ωραίες παραδόσεις τους και που σήμερα πλέον λίγοι τις διατηρούν. Αρκετοί άφησαν τη νομαδική ζωή και στέριωσαν σε σπίτια που έφτιαξαν, ενώ αντικατέστησαν τις καμήλες με… ντάτσουν. Σπάνια, θα συναντήσεις γυναίκες μαυροντυμένες με κουρελιασμένα ρούχα και με φερετζέ, ενώ κυρίως τα παιδιά και στην περιοχή της Μονής έχουν εγκαταλείψει τις παραδοσιακές κελεμπίες και φοράνε τα όχι σε καλή κατάσταση ρούχα, που τους προσέφεραν προσκυνητές από την Ελλάδα.
Ενα – δύο από τα έθιμα, θα αναφέρω: Όταν ένας άνδρας ήθελε να ζητήσει κοπέλα σε γάμο, άρχιζε τις… προσφορές του σε χρήμα προς τον πεθερό, που αντί στην κουβέντα ν’ αυξάνονται σε ποσό, μειώνονταν, ώστε στο τέλος να έχει τη νύφη, καταβάλλοντας ίσως και το μισό ποσό απ’ αυτό που θα προμηθεύονταν μια… καμήλα.
Στα παλαιότερα κυρίως χρόνια, ο αρχιεπίσκοπος Σινά διέμενε στο μετόχι του Καΐρου τον περισσότερο χρόνο. Οταν αποφάσιζε να έλθει στο Μοναστήρι της ερήμου, το σκεπτόταν, γιατί αυτό ήταν δαπανηρό, για τον λόγο ότι οι Βεδουίνοι θεωρώντας τον σαν τον Αρχοντα της Ερήμου, το πληροφορούνταν και τον περίμεναν να τους προσφέρει τα δώρα του.
Εάν διασχίσεις την έρημο με πούλμαν, δεν έχεις τη δυνατότητα να έρθεις πιο κοντά στους Βεδουίνους και τη ζωή των.
Με ιδιωτικό όμως όχημα, σταματάς συχνά σε κάποια τσαντίρια των, όπου τα μικρά παιδιά τρέχουν να σε προϋπαντήσουν για κάποια καραμέλα, που σπάνια θα έχουν, ενώ οι γυναίκες με φερετζέ ή όχι, κρύβονται συνήθως.
Το γυναικείο φύλο, κυρίως τα μικρά κορίτσια, αλλά και τα μεγαλύτερα και οι γυναίκες, παρά τη σκληρή και στερημένη ζωή, είναι καλοκάγαθες και έχουν από παράδοση καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Μια μορφή απ’ αυτές, μπορείς να δεις στα κοσμήματα που φορούν, όπως κολιέ από πολύχρωμες μικρές χάνδρες, σαν φυλαχτά ή απλώς διακοσμητικά, φερετζέδες, έργα τέχνης των και άλλα.
Για ένα τέτοιο κόσμημα, αμέτρητες ημέρες προσπάθειας, για να περνάνε μια-μια, εκατοντάδες μικρές χάντρες με τη βελόνα και την κλωστή και αν θελήσεις να αγοράσεις κάτι απ’ αυτά που φοράνε, γιατί δεν τα προσφέρουν για πώληση κανονικά, δεν έχουν ιδέα από το χρήμα. Αν τους δείξεις ένα δολάριο με ερώτημα θα κουνήσουν το κεφάλι ότι συμφωνούν. Είναι κρίμα όμως να μην πληρώσεις κάτι σχετικό με τον κόπο τους. Παραθέτω φωτογραφίες κάποιων από τα κοσμήματα αυτά που έχω στη συλλογή μου.
Τελειώνοντας, αφιερώνω τις παραπάνω σειρές στον Βεδουίνο πορτιέρη της Μονής Σινά Φαρχάν, που είχε μάθει ελληνικά και που κάθε φορά που έφθανα εκεί με υποδεχόταν με χαμόγελα, αγκαλιές και φιλοφρονήσεις. Θά ’ναι 20 χρόνια που έφτασα ως εκεί για τελευταία φορά, αλλά δεν φύλαγε πλέον την πύλη.
Ο Φαρχάν, μου είπαν οι άλλοι, μας άφησε χρόνους.
Πόσο λυπήθηκα…
Φαρχάν σε θυμάμαι!!!

Το Θεοβάδιστον όρος Σινά

 

Το Σινά είναι -κατά την παράδοση- το όρος στο οποίο ο Θεός παρέδωσε στον Μωυσή τις πλάκες του Νόμου με τις Δέκα Εντολές. Βρίσκεται στην ομώνυμη τριγωνική χερσόνησο, στη Μέση Ανατολή, έχει ύψος 2.240 μ. και απέχει από την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης δυο ώρες με τα πόδια.
Sina
«Και Μωυσής ανέβη εις το όρος του Θεού και εκάλεσεν αυτόν ο Θεός εκ του όρους λέγων τάδε ερείς τω οίκω Ιακώβ και αναγγελείς τοις υιοίς Ισραήλ. Αυτοί εωράκατε όσα πεποίηκα τοις Αιγυπτίοις και ανέλαβον υμάς ωσεί επί πτερύγων αετών και προσηγαγόμην υμάς προς εμαυτόν και νυν εάν ακοή ακούσητε της εμής φωνής και φυλάξητε την διαθήκην μου έσεσθέ μοι λαός περιούσιος από πάντων των εθνών εμή γαρ εστιν πάσα η γη υμείς δε έσεσθέ μοι βασίλειον ιεράτευμα και έθνος άγιον ταύτα τα ρήματα ερείς τοις υιοίς Ισραήλ. Ήλθεν δε Μωυσής και εκάλεσεν τους πρεσβυτέρους του λαού και παρέθηκεν αυτοίς πάντας τους λόγους τούτους ους συνέταξεν αυτώ ο Θεός. Απεκρίθη δε πας ο λαός ομοθυμαδόν και είπαν πάντα όσα είπεν ο Θεός ποιήσομεν και ακουσόμεθα ανήνεγκεν δε Μωυσής τους λόγους του λαού προς τον Θεόν. Είπεν δε Κύριος προς Μωυσήν ιδού εγώ παραγίνομαι προς σε εν στύλω νεφέλης ίνα ακούςη ο λαός λαλούντός μου προς σε και σοι πιστεύσωσιν εις τον αιώνα ανήγγειλεν δε Μωυσής τα ρήματα του λαού προς Κύριον» (Έξοδ. 19, 3-9).

Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης

 
Εις τον τόπο ακριβώς αυτό όπου ο Μωυσής είδε το όραμα της Αγίας Βάτου ενώ ποίμαινε τα πρόβατα του Ιοθώρ, στους πρόποδες του ίδιου όρους στην κορυφή του οποίου ο Θεός του παρέδωσε αργότερα και το Νόμο, ευρίσκεται η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία Χριστιανικό μοναστικό καθίδρυμα με αδιάσπαστη ζωή δέκα επτά τουλάχιστον αιώνων, προ κάθε διαιρέσεως του Χριστιανικού Κόσμου, έχοντας μάλιστα κατά το παρελθόν παράλληλη επί αιώνες λειτουργία με τους αρχαίους Ελληνικούς και Αιγυπτιακούς ναούς και μαντεία, όλες τις φιλοσοφικές σχολές της ύστερης αρχαιότητας, τον Θεσμό των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επίσης και με τη μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας.
ελληνορωμαϊκούς χρόνους έως σήμερα διατηρείται εδώ αναλλοίωτος ο οικουμενικός ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Μονής, καθώς δεν έχει γνωρίσει ποτέ σοβαρή καταστροφή ή βίαιη αλλαγή στην ταυτότητα του έμψυχου δυναμικού της, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το λάθος πού έχουν οι έστω και σπάνιες Από τους αναφορές σύμφωνα με τις οποίες Μονή έχει αποκλειστική σχέση με τη Ρουμανική, τη Ρωμαιοκαθολική, τη Ρωσική ή και με την Κοπτική παράδοση. Αν και η επίσημη ονομασία της είναι «Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά», ανά τους αιώνες αναφέρεται και ως «Μονή του Αγίου Όρους Σινά», «Μονή της Παναγίας της Βάτου», «Μονή του Σωτήρος Χριστού», μεταγενέστερα δε και κατά κανόνα σήμερα: «Μονή της Αγίας Αικατερίνης».