ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΦΩΣ
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΦΩΣ
π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος
(Απόσπασμα)
ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΝΥΚΤΑ
Σκέφτομαι πάντα, πως θα 'ταν ο κόσμος, αν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Βατατζής δεν επέτρεπε στον μέγα πριμικήριο Τορνίκη να βγάλει τα μάτια ενός οκτάχρονου αγοριού, που λεγόταν Κωνσταντίνος κι ήταν γιός τού στρατηγού Αλέξιου, που είχε επανακτήσει την Πόλη από τα χέρια των Φράγκων το έτος 1261. Θα υποστηρίξουν μερικοί πως είναι ανόητο να περιμένω αλλαγές από ένα τόσο ασήμαντο γεγονός. Μπορεί βέβαια να χουν δίκιο έφ' όσον μετρούν την ιστορία με μεγέθη ποσοτικά. Εγώ όμως θα προτιμήσω να επιμένω στον προβληματισμό μου, αφού τα δυο μάτια τού μικρού Κωνσταντίνου δεν ξανάδαν το φως. Δυο παιδικά μάτια χωρίς φως είναι πρόλογος για μια βαθύτερη νύχτα. ΟΙ επτά αιώνες που πέρασαν από τότε μέχρι τώρα έσβησαν πολλά δάκρυα και μαζί τους τα δάκρυα τού μικρού Κωνσταντίνου, που ποτέ δεν κατάλαβε ποια πολιτική σκοπιμότητα τού στέρησε τη δυνατότητα να βλέπει. Πάντοτε κάποιες περιθωριακές σκοπιμότητες τυφλώνουν τα μάτια τού φωτός και χώρες ολόκληρες παραμένουν για αιώνες στο σκοτάδι. Στο τέλος όμως το φως είναι επικρατέστερο από την ανυπαρξία τού φωτός.
ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟ
«Ουχί δε ως ο Αδάμ τεθνηξώμεθα»
Η ακολουθία τού μεσονυκτικού, κατά την ενοριακή πράξη, τελείται το πρωί πριν από τον όρθρο. Στα αγιορείτικα όμως μοναστήρια είμαστε πιο κοντά στο μεσονύκτιο. Γύρω στις τρεις το πρωί οι μοναχοί εγείρονται εν τω μέσω της νυκτός για να δηλώσουν πως είναι κυρίαρχοι τού σκότους, της ακηδίας, τού ύπνου και των δυνάμεων που για τα έργα τους αξιοποιούν την απουσία τού φωτός. Αυτή είναι η ώρα τού μπουζουκιού που χτυπάει τις τελευταίες του πενιές στο πεντάγραμμο των ξενυχτάδων και των γλεντζέδων. Είναι η ίδια ώρα που οι γιάπις τού σύγχρονου πολιτισμού αφήνουν τις τελευταίες γουλιές από τα drinks της νυχτερινής εξόδου τους, από την αγωνία τού matrix πολιτισμού τους, για να ετοιμαστούν για το παιχνίδι των τεχνοκρατών που θα παίζουν στα οβάλ και στρογγυλά τραπέζια κέντρων των επιχειρησιακών αποφάσεων. Είναι η ίδια ώρα που οι εργάτες ετοιμάζονται να πουλήσουν το μόχθο και τον ιδρώτα τους στις πολυεθνικές της απρόσωπης παγκοσμιοποίησης, έχοντας στο τσεπάκι της καρδιάς τους τον κίνδυνο του επιδόματος ανεργίας λόγω «θεσμικών αλλαγών στα μεγέθη της εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας».
Δεν γνωρίζουμε αν ήταν τυχαίο πως την ίδια ακριβώς φράση έλεγε, τονίζοντας την μάλιστα με έμφαση, ο υπουργός Οικονομικών Εφαρμογών στην άκρως απόρρητη σύσκεψη που γινόταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του διοικητού της Κεντρικής Κρατικής Τραπέζης με μόνες παρουσίες τον ίδιο το διοικητή, το γενικό διευθυντή της Τραπέζης και την ιδιαιτέρα του που κρατούσε πρακτικά.
- Η απαίτηση για θεσμικές αλλαγές στα μεγέθη της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας απαιτούν την πιστή εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, έλεγε με έμφαση ο υπουργός. Ήταν άνδρας πενήντα περίπου ετών με έκφραση αποφασιστική και επιτακτική. Παρ όλο που το ύφος του ήταν ήρεμο, με τη σκληρή ματιά του έδειχνε πως δεν σήκωνε και πολλές αντιρρήσεις.
- Είναι εντολή της Επιτροπής προς όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λόγω της αυριανής ημέρας των Χριστουγέννων θα κλείσουν την ίδια ώρα, στις μία ακριβώς, με την κοινή ευρωπαϊκή ώρα. Η ημέρα δεν επελέγη τυχαία, είναι προγραμματισμένη λόγω του ότι τα Χριστούγεννα είναι ημέρα Παρασκευή. Μας διευκολύνουν οι δύο νεκρές μέρες του Σαββατοκύριακου που ακολουθεί. Μέχρι τη δευτέρα το πρωί που θα λειτουργήσει και πάλι το χρηματιστήριο μπορούμε να αποφύγουμε το ξάφνιασμα της αγοράς και τις αντιδράσεις στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Μας διευκολύνει η μη έκδοση εφημερίδων την ημέρα των Χριστουγέννων. Ακόμα και οι ισχύουσες αντιδράσεις θα χαθούν μπροστά στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και την παραδοσιακή γαλοπούλα. Μέχρι τη δευτέρα θα μπορέσουμε να «ενημερώσουμε»... και το κοινό.
Όταν είπε τη λέξη «ενημερώσουμε», χαμογέλασε σκληρά και μαζί ψευτοαναπαυτικά με ύφος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από σαρδόνιο μέχρι μεττερνίχιο.
- Οι «επιμέρους» φίλοι μου είναι το όπλο μου. Αρκεί να χρησιμοποιείται την κατάλληλη στιγμή και πριν να προλάβει η δημοσιογραφική κριτική να διαβρώσει την πληροφορία που πρωτογενώς μεταδίδουμε. Μην ξεχάσουμε, έξαλλου, πως το συγκρότημα Ράπτη δεν θα τολμήσει ν’ αντιδράσει έντονα λόγω της πρόσφατης «κατ οίκονομίαν» παραχωρήσεως άδειας λειτουργίας του νέου τηλεοπτικού σταθμού Ram 4.
Όση ώρα μιλούσε ο υπουργός, οι άλλοι πρόσεχαν με αντιδράσεις που ήταν από ουδέτερες μέχρι φαινομενικά ουδέτερες. Το πρόσωπο της υποκρισίας πάντοτε διαφέρει από την αλήθεια σε φαινομενολογικές διαφορές. Ο καλός υποκριτής είναι πάντοτε πιο πετυχημένος από έναν ηθοποιό. Ο ηθοποιός κουράζεται πλεοναζόντως για να αποδώσει σωστά τα δρώμενα του ρόλου του. Κι αν πετύχει τέλεια το ρόλο του, δεν γίνεται ποτέ πειστικός επειδή οι θεατές γνωρίζουν εκ προοιμίου ότι είναι ηθοποιός κατ' επάγγελμα, που σημαίνει ερασιτέχνης υποκριτής. ΟΙ κατ' επάγγελμα υποκριτές δύσκολα γίνονται ηθοποιοί. Δεν χρειάζεται να μάθουν την τέχνη κάποιου ρόλου με τη συμπαράσταση σκηνοθέτη, σκηνογράφου και τεχνικού επιτελείου. Είναι όλα μαζί οι ίδιοι. Το επιτελείο είναι κρυμμένο στα κατάβαθα της ψυχής τους. Και τ’ όνομα του επιτελείου αυτού «λεγεών».
Ποιες λεγεώνες ήταν κρυμμένες στις ψυχές των τριών συνομιλητών του υπουργού είναι δύσκολο να περιγραφεί. Η πρώτη σίγουρη είναι η λεγεών του φοβισμένου συνομιλητή η πιο σωστά του καθ' υποχρέωση ακροατή. Ο συνομιλητής ακούει και σκέπτεται. Ο καθ' υποχρέωση ακροατής ακούει και υποτάσσεται στη μοίρα του, που τον έφερε βίδα και εξάρτημα σ' ένα σύστημα που δεν μπορεί ν' αλλάξει. Ή το υπηρετείς και παίζεις το παιχνίδι των αναρίθμητων εγωιστικών λεγεωνών που έχουν το πάνω χέρι στις εξουσίες ή αντιδράς και καταλήγεις να ζεις στο περιθώριο των ζυμώσεων του κόσμου με τον πιθανό χαρακτηρισμό του τρελού. Η τρέλα πάντως είναι πιο υγιής κατάσταση από το περιθώριο.
Ο διοικητής της Τραπέζης άκουε με πολλή προσοχή. Εξηντάρης που φαινόταν πιο μεγάλος. Καθηγητής στην έδρα της μακροοικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Είχε την εύνοια του κυβερνώντος κόμματος, που όπως είναι καθιερωμένο έσπευσε, άμα τη εκλογή του δια της λαϊκής ψήφου, να διορίσει «δικούς» του ανθρώπους σε καίριες θέσεις οργανισμών. Ως καθηγητής ήταν πετυχημένος. Ως διοικητής ήταν αποτυχημένος. Το αποτυχημένος το λέμε εμείς με τα δικά μας κριτήρια και μέτρα. Όταν ο παιδαγωγός υποταχθεί στις πολιτικές σκοπιμότητες χάνει τη δροσιά του φωτεινού βλέμματος του παιδιού-φοιτητού που διψά για αλήθεια ανυπόκριτη και ανυπότακτη. Ο διοικητής ήταν, λοιπόν, αποτυχημένος επειδή άφησε την παλιά του αγάπη που περικλειόταν μέσα στο φως της παιδαγωγίας.
Τώρα ήταν εκτελεστής ψυχρών κυβερνητικών αποφάσεων. Η αποτυχία του κρυβόταν στη χαμένη αγάπη των πρώτων πανεπιστημιακών αναζητήσεων. Ήταν τότε που ξεκινούσε με ενθουσιασμό ως πανεπιστημιακός δάσκαλος να δώσει τη γνώση στα παιδιά που κάθονταν πίσω από τα έδρανα των αιθουσών διδασκαλίας. Κι επειδή πέτυχε στην προσπάθεια του, το σύστημα έκρινε πως τον χρειαζόταν σε πιο ουσιαστικές για τον τόπο αυτό δουλειές. Και τον έκανε διοικητή της Κεντρικής Κρατικής Τραπέζης. Η αποτυχία του ήταν θεσμική αποτυχία.
Εκείνο το βαθύ πρωινό ο διοικητής δεν περίμενε κάτι συγκλονιστικό. Μπορεί τα πράγματα να εξελίχθηκαν μετά σε συγκλονιστικά για όλους και ιστορικά γεγονότα. Ο διοικητής όμως δεν θα μπορούσε να συγκλονιστεί με τίποτε. Η περίοδος του συγκλονισμού είχε περάσει ανεπιστρέπτως γι' αυτόν από τότε που έχασε το φως που έβλεπε να ξεχύνεται από τα μάτια των νεαρών φοιτητών του. Ο διοικητής μας δεν είχε πια μάτια που θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε ο,τιδήποτε. Ήταν τυφλός χωρίς κάποιο προφητικό χάρισμα που θα του επέτρεπε να ελπίζει σε φωτεινές μέρες. Το μόνο που μπορούσε να τον κάνει να ελπίζει ήταν κάποιοι δείκτες εθνικού εισοδήματος, πληθωρισμού και χρηματιστηριακών εξελίξεων. Τόσο φτωχοί οι δείκτες αυτοί για ν' αναμετρηθούν με τα μάτια ενός φοιτητού. Για να λέμε τα πράγματα με την αληθινή τους γλώσσα, ο διοικητής της Τραπέζης ήταν ο άνθρωπος που είχε δεχτεί τη μοίρα του χωρίς να μπορεί να την αλλάξει. Ούτε ένα μακροοικονομικό δείκτη της αγαπημένης του επιστήμης δεν μπορούσε ν' αλλάξει. Όλα άλλαζαν με κυβερνητικές εντολές, ή για να μιλάμε εκ τού ασφαλούς, με εντολές που δεχόταν η κυβέρνηση από τα κέντρα εξουσίας που κατηύθυναν την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης.
Μέσα στο φευγαλέο φως του δωματίου του δευτέρου ορόφου της Κεντρικής Κρατικής Τραπέζης, όπου γινόταν η ανεπίσημη αυτή σύσκεψη, τα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών, υπουργού και διοικητού, φάνταζαν ως δυο μορφές βγαλμένες μέσα από τους τάφους της εποχής μας, που μπορεί να νεκρώσει και τους πιο ταλαντούχους και να τους μορφοποιήσει μέσα στους μηχανισμούς των πολιτικών και οικονομικών διεργασιών σε οξύμωρες προσωπικότητες. Ο μυθικός κόμης των Καρπαθίων πρέπει να προέβλεψε πολύ μακριά από την εποχή του ασχολούμενος με το τερατόμορφο δημιούργημα του. Αν ένας σκηνοθέτης απέδιδε αυτή τη στιγμή στο κινηματογραφικό υλικό του, θα έπρεπε να σταθεί στην ασπρόμαυρη αποτύπωση και να προσέχει το φως να είναι πάντοτε πολύ μακρινό και το σκοτάδι πολύ κοντινό.
Ο υπουργός ολοκλήρωσε την παράθεση των επιταγών του κυβερνητικού σχηματισμού, πασχίζοντας να ομιλεί σιγανά σαν να ήθελε να μην κατατρέψει την ησυχία του βαθέος όρθρου που σημάδευε ήδη τους ανύπαρκτους δείκτες του ηλεκτρονικού ρολογιού που βρισκόταν στον τοίχο:
- Το χρηματιστήριο θα κλείσει τις εργασίες του στις μία, όπως σας προανέφερα. Την ανακοίνωση θα την κάνω προσωπικά εγώ προς τα μέσα ενημερώσεως, από την αίθουσα Τύπου του υπουργείου μου, στις τρεις παρά τέταρτο ακριβώς, λίγο δηλαδή πριν κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Το ίδιο θα κάνουν την ίδια ώρα όλοι οι αντίστοιχοι υπουργοί των κρατών-μελών.
Ο υπουργός τέλειωσε χαμογελώντας:
- Επειδή έλαβα την εντολή αυτή προσωπικά και προφορικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η πληροφορία που σας έδωσα μέχρι την ώρα της δικής μου ανακοινώσεως θα είναι άκρως απόρρητο κρατικό μυστικό. Οι μόνοι που γνωρίζετε την πληροφορία είστε εσείς. Δεν χρειάζεται να τονίσω πως όλοι σας εδώ μέσα είστε πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης και γνωρίζω εκ προοιμίου πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή.
Τότε και μόνο τότε, φάνηκε να διευρύνεται ο κύκλος των «συνομιλητών». Και λέμε «συνομιλητών» αφού ο υπουργός είχε μονοπωλήσει το λόγο εκτός από μια μικρή καταληκτήρια καταφατική υπογραφή.
— Ναι, κύριε υπουργέ.
Τα άλλα δύο πρόσωπα της συσκέψεως παρέμεναν σιωπηλά στο σκοτάδι, με το ρόλο του άφωνου και ασταθούς ακροατού του οποίου η ιδιότητα δεν επιτρέπει παρεμβάσεις ή διακοπές στις επιβαλλόμενες κρατικές αποφάσεις. Ήταν και οι δύο, κι ο γενικός διευθυντής και η γραμματεύς, μέρος του κρατικού μηχανισμού μιας δημοκρατικής χώρας. Η σύγχρονη δημοκρατία αποκτά τη γοητεία της, και μάλιστα αποσπασματικά, ανά τετραετία. Στα μεσοδιαστήματα των τετραετιών η δημοκρατία είναι μια παράσταση μονολόγου των ολίγων προς τους πολλούς.
Στο σημείο αυτό της συσκέψεως ακούστηκε η φωνή του γενικού διευθυντού:
- Κύριε υπουργέ, είναι δεδομένο πως θα έχουμε εχεμύθεια, αλλά νομίζω πως δεν απαιτείται έφ' όσον δεν μας αναφέρατε το ουσιαστικό περιεχόμενο της ανακοινώσεως που πρόκειται να γίνει στις τρεις παρά τέταρτο.
Ο υπουργός χαμογέλασε με συγκατάβαση:
- Έχετε δίκιο, ήμουν πιο μυστικοπαθής άπ' ο,τι έπρεπε.
Σήκωσε λίγο το κεφάλι του προς τα πάνω κι έβγαλε έναν μικρό αναστεναγμό:
- Τελευταίως παρατηρείται μια έκτακτη συγκέντρωση κεφαλαίων στις μεγάλες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Τα μεν κεφάλαια της Ασίας προέρχονται από την αναζωπύρωση των βιομηχανικών δεικτών των ισχυρών οικονομιών της περιοχής. Τα κεφάλαια της Λατινικής Αμερικής προέρχονται από ξέπλυμα τεραστίων μεγεθών βρώμικου χρήματος των παραοικονομιών της περιοχής με κέντρο την ισχυρή παραοικονομία της Κολομβίας. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, και όχι μόνον ενδείξεις, αλλά πληροφορίες οικονομικών κατασκόπων, που μας πληροφορούν πως θα γίνει συγχρονισμένη επίθεση των κεφαλαίων αυτών για να δημιουργηθεί κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά. Μια δραστική αύξηση των επιτοκίων μπορεί μεν να δημιουργήσει και πάλι κρίση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της ευρωπαϊκής αγοράς. Με τη μόνη διαφορά πως μια κρίση που τη δημιουργούμε μόνοι μας μπορούμε να την κυριαρχούμε πιο εύκολα από μια κρίση που θα έρθει ξαφνικά σε ανύποπτο χρόνο. Εξάλλου και τα βραχυχρόνια οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων θα παραμείνουν μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικονομίας. Φίλοι μου, είναι θέμα γρήγορου κτυπήματος, θα θυμάστε πολύ καλά πως στην εποχή τού ψυχρού πολέμου τα κέντρα εξουσίας είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στις μυστικές υπηρεσίες κατασκοπείας. Εκείνη η περίοδος πέρασε οριστικά. Οι μυστικές υπηρεσίες άλλαξαν μορφή. Από πολιτικές έγιναν οικονομικές. Γι' αυτό και οι σύγχρονοι πράκτορες κινούνται στο χώρο των οικονομικών διεργασιών. Αυτά, φίλοι μου, είπε ο υπουργός και δίπλωσε τα χέρια του ενώπιον της κεφαλής του σαν να προσευχόταν. Δεν γνωρίζουμε αν προσευχόταν ή όχι, αλλά η κατάσταση ήταν πραγματικά κρίσιμη. Το σχέδιο βέβαια ήταν καλά μελετημένο. Η τριήμερη εορταστική αργία, το ταυτόχρονο κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι ταυτόχρονες ανακοινώσεις των υπουργών από όλα τα κράτη-μέλη ήταν ικανοποιητικές ασφαλιστικές δικλείδες. Αυτά όμως ποτέ δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσεις και την κριτική της αντιπολιτεύσεως και τους αστάθμητους παράγοντες των ψυχολογικών αντιδράσεων του κοινού. Άπ' ό,τι φαίνεται όμως οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών είχαν πάρει το πρόσταγμα στα χέρια τους. Το σημερινό ξάφνιασμα, και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων, δεν ήταν εύκολο να προσδιοριστεί από τους κερδοσκόπους που ετοίμαζαν τη γροθιά στο πρόσωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΦΩΣ
π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ‘ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ’ (Α’ Έκδοση Μάιος
Read more: http://www.egolpion.com/stratigopoulos_wres.el.aspx#ixzz2lwAPbj3Q
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου